ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало Справочник
Обекти
Събития
Карта
Кино
Театри
ТВ
"Беседка за града" обговаря специфични пловдивски пространства
н.о.
Зареждане ...
Оцени го:
Дата:
Час:
12:00 ч.
Място:
Описание:
През 2015 г. фондация "Отворени Изкуства" продължава традицията на проекта си "Беседка за града" за създаване на интерес, познание и гражданска ангажираност към типични, но и не напълно познати или неглижирани пловдивски топоси, като наблюдава начините на тяхното обитаване.

За всяка отделна дискусия организаторитe канят участници в разговора, които да представят позиция или експертно мнение.

Целта е да се направи историческо и съвременно обговаряне на специфични пловдивски пространства, както и да се начертаят интересни маршрути, които да залегнат като материал за издаването на второ осъвременено издание на Алтернативна карта на Пловдив.

Темите на "Беседка за града 2015 са:

Март - "Махалата - Хаджи Хасан махала"
Май - "Реката - начини на обитаване /Каршияка, Мараша, Столипиново/"
Юни - "Социалният живот на панелките /ж.к."Тракия"/"
Октомври - "Тепетата като форми на градски живот"
"Махалата - Хаджи Хасан махала" е темата на първата за годината "Беседка за града". Събитието ще се състои на 26 март (четвъртък) от 19 ч. в artnewscafe, ул. "Отец Паисий" 38, Пловдив.

Под формата на презентация с богат снимков материал, кратки исторически справки, етноложко проучване и споделени лични истории "беседката" ще се опита да разкаже историята на един от колоритните пловдивски квартали. Модератор на разговора ще бъде Катрин Сариева, историк, в презентацията ще участва Никола Венков, докторант "Градски изследвания", СУ "Св.Климент Охридски", гост е и Валери Кьорленски, изпълнителен директор на ОФ "Пловдив 2019".

"Хаджи Хасан махала е своеобразен анклав между миналото, настоящето и бъдещето с всичките им характеристики. В махалата съвместно съжителстват етноси с характерните им култури; до калдъръмените улици има и паваж, и асфалт, и откровени непокрити с настилка сокаци.

До модерните сгради се кипри тежък ориенталски разкош, а до него-схлупени полуразрушени къщурки. Хаджи Хасан махала е един неразказан пловдивски модус вивенди, с непрекъснато променяща се визия. "Беседка за града" ще постави началото на неговото опознаване", казва Катрин Сариева.

Проектът "Беседка за града" стартира през 2012 г. по инициатива на фондация "Отворени изкуства" в партньорство със Студио 8 ½. И представлява серия от дискусии по предварително подбрани и подготвени теми, засягащи град Пловдив.

На основа на разгледаните и дискутирани тогава теми: "СОЦ" - наследството на Пловдив", "Тютюневите складове на Пловдив", "Квартал Капана", "Баухаус под тепетата", през 2013 г. година фондация "Отворени Изкуства" и Студио 8 ½ съставят и издават "Алтернативна карта на Пловдив" като добавят още и маршрутите "Религии" и "Улица Отец Паисий".

На специална пресконференция на 25 март /сряда/ от 12 часа в Artnewscafe на ул. "Отец Паисий" 38 Катрин Сариева ще разкаже по-подробно за тазгодишната концепция на "Беседка за града" и бъдещото развитие на проекта.
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: