ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало Справочник
Обекти
Събития
Карта
Кино
Театри
ТВ
Дърворезба
н.о.
Зареждане ...
Оцени го:
Дата:
Час:
16:30 ч.
Място:
Описание:
Юбилейна изложба "С аромат на рози" - 150 дърворезби пана с рози на майстора-дърворезбар Васил Даскалов по повод 40 години резбарско творчество.

Откриването е на 27 март 2015 г., петък, от 16.30 ч.
в Балабановата къща в Стария град, а изложбата ще е открита до 30 април.

Изложбата е под егидата на Областния управител на област Пловдив Розалин Петков, със съдействието на Община Пловдив и любезното домакинство на Общински институт "Старинен Пловдив".

Васил Даскалов е известен на много хора, без да го познават лично - чрез своите прекрасни, изящни дърворезби. Негови творби украсяват частни колекции и обществени сгради по цял свят. Дърворезбар и художник по съдба и призвание. Разбрал това едва на седем години, когато получил първите инструменти от ръцете на игумена на Рилския манастир, а също и първите съвети как да обработва дървото, за да се подчинява на длетото му.

Роден е на 11.02.1951 г. в Кюстендил. Родът му е даскалски, което личи и от фамилното име. Но е всъщност родом от... повече места. Страница от родовата му памет е написана в Трявна, а материално и културно свидетелство за това е фактът, че фамилният му дом е превърнат в музей на резбарското изкуство -"Даскаловата къща" (оттук е влиянието на Тревненския стил).

Но родът му има корени и в богатото на духовни традиции Дебърско, днешна Македония откъдето идва полъхът на тамошния резбарски и художествен стил.

Приятелството на дядо му с Владимир Димитров - Майстора, дава на будното момче възможност да черпи опит и мъдрост от съкровищницата на този именит български творец.

Друга опора, от която взема сила и духовна енергия по време на израстването си. По майчина линия, коренът му е от Карлово. Вече пораснало момче, учи майсторлъка да плете дантелите от дърво при известния майстор от с. Широка Лъка - Петър Кушлев - Патриархът на българската дърворезба.

Васил Даскалов е гражданин на света. Живее и работи в България и Германия. Работи и като дизайнер - проектант по проекти на ИКЕА. Направил е десетки иконостаси в България и чужбина, например този в църквата в Ню Йорк, САЩ.

Интересът към принципите на архитектурата го завежда във ВИАС, където завършва висше образование с отличие, а след това успешно прави същото и в областта на мениджмънта.

Художник, оценител на произведения на изкуството, дизайнер на мебели, ловец, риболовец и приятел на природата, секретар на секция "Дърворезба" в Задругата на майсторите на народни занаяти, Васил Даскалов е човек с разностранен талант и продуктивен творец.

Дипломиран специалист с 4 висши образования: ВИАС - София, ВВИСУ "Любен Каравелов" - София, ПУ "Паисий Хилендарски" - икономика, и Международни културни отношения - Арт мениджмънт в Германия.
Семеен, с 2 дъщери: Августина и Десислава. Горд дядо на внука си Виктор, живеещ в Америка, който е наследил неговия талант.
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: