ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало Справочник
Обекти
Събития
Карта
Кино
Театри
ТВ
Австрийски музикални седмици
н.о.
Зареждане ...
Оцени го:
Дата:
Час:
19:00 ч.
Място:
Описание:
На 8 и 21 май в Пловдив ще се състоят два концерта от фестивала "Австрийски музикални седмици". Деветнадесетото издание на фестивала се организира от посолството на Австрия в София и е под почетния патронаж на вицепрезидента Маргарита Попова.

Община Пловдив ще бъде домакин на концерта на квартет "Лиси" и на заключителния концерт на фестивала, в който ще вземе участие симфоничния оркестър на Държавна опера Пловдив и австрийските солисти Александър Нойбауер - кларинет и Рихард Галер - фагот.

Aлександър Нойбауер е роден през 1976 г. във Варна. Започва занимания с кларинет на 10-годишна възраст при А. Фридрихкайт. Завършва Университета за музика и сценични изкуства в класовете на П. Шмидл, Й. Хиндлер и Г. Пахингер. От 1999 г. е член на оркестъра "Виенски симфоници".

Участва в концерти и турнета на Виенска филхармония, Берлинска филхармония," Бамбергски симфоници", Виенска Камерна филхармония и др. Като солист участва в концерти на Виенско концертно дружество, Младежка филхармoния Виена, Филхармoнията в Гьор, "Аmbassade" -Oркестър - Виена, "Jeunesse" Oркестър - Виена, Tиролски камерен ансамбъл InnStrumenti.

Като камерен изпълнител участва в концерти и концертни цикли съвместно с Хуго Волф - Квартет, Еос- Квартет, Родин -Квартет, Шимановски - Квартет, и др., както и с пианисти като: Кр. Хинтерхубер, Ц. Херман, Р. Гулда, Е./Й. Кутровац, М. Ширмер, с акордеонистът А. Серков, цигуларката П. Копачинская и др. Александър Нойбауер е член на "Ансамбъл 20 век", "Ансамбъл ЕИС", Трио Пегасус и др.
От септември 2013 г. Александър Нойбауер е професор по кларинет в Консерваторията на Виена.

Рихард Галер е роден в Грац. От 1980 г. следва в Консерваторията в Грац при Й. Бенеш. В периода 1984-88 г. е студент в класа на проф. М. Туркович в Моцартеума в Залцбург. Носител е на награди от национални и международни конкурси: "Jugend musiziert"и "Musica Juventutis"- Виена ,
"Карл Мария фон Вебер" в Мюнхен, Конкурса в Манчестър и др.

От септември 1987 г. Рихард Галер е соло-фаготист на оркестъра "Виенски симфоници".
Участва във фестивали за камерна музика в Локенхаус, Мондзее, в Норвегия, Финландия, Сент Гален (Швейцария), фестивала Пабло Казалс в Прадес, Пацифик фестивал в Сапоро и др. От 2010 г е член на "Виенски камерен ансамбъл" и Духов квинтет "Ансамбъл Виена -Берлин".

Рихард Галер концертира като солист в Австрия, Германия, Швейцария, Англия, Норвегия, САЩ, Южна Америка и Япония, под диригентството на: Р. де Бургос, Ж. Претре, В. Савалиш, Вл. Федосеев, Л. Хагер и много други. Като солист и камерен изпълнител е осъществил многобройни радиозаписи и продукции. В 2006 г.излиза първият му диск с барокови сонати за фагот, а през 2008 - с Концерта за фагот и оркестър от В. А. Моцарт.

Рихард Галер води Майсторски курсове в Международната лятна академия "Моцартеум", Академията за духови инструменти Хамамацу (Япония), Академия Густав Малер в Боцен, "Crusell Week" във Финландия и др.

В периода 1994-97 г. е гост-професор, а от 1997 до 2004 г.- редовен професор в Университета "Моцартеум" в Залцбург. От 2004 г. Рихард Галер е редовен професор в Университета за музика и сценични изкуства във Виена.

В програмата на концерта са включени две произведения на Иван Ерьод ( Двоен концерт за кларинет, фагот и оркестър, оп. 72 и "Въображаеми вечери" за голям оркестър, оп.38) и Симфония в до мажор D 944 "Голяма симфония до мажор" от Франц Шуберт.

Иван Ерьод е роден през 1936 г. в Будапеща. През 1944 г. са депортирани и загиват в лагерите Бухенвалд и Аушвиц повечето членове на семейството му.

През 1951 г. е приет в Академията "Франц Лист" в Будапеща - пиано при П. Кадоса, композиция при Ф. Сабо, народна музика при З. Кодай. Още преди да завърши следването си, Ерьод решава да емигрира в Австрия. Тук продължава да учи в Музикалната академия - пиано при Р. Хаузер, композиция при К. Шиске и Х. Йелинек. През 1960 г. изнася клавирен рецитал в Брамс-Зала на Музикферайн. Дипломира се с отличие като пианист и композитор. Работи като корепетитор във Виенската държавна опера.

През 1967г. получава преподавателско място във Висшето училище за музика в Грац, където от 1975г. е редовен професор по композиция и музикална теория.
Иван Ерьод е удостоен с много награди - Австрийска държавна награда (1870), наградата на името на Теодор Кьорнер (1971), Наградата на Виена, на австрийското министерство за обучение и изкуство, на областта Щайермарк, Музикалната награда на Виена за 1986г. и др.

От 1988г. е гост-професор , а от 1989 редовен професор по хармония и контрапункт в
Висшето училище за музика във Виена.
След падането на желязната завеса (1989) получава обратно унгарското си гражданство.

През 2001 г. Ерьод е удостоен с Голям сребърен медал за заслуги към Република Австрия и сребърен медал за заслуги към Виена. От 2006г. е Почетен член на Австрийския композиторски съюз.

През 2004-05 г. е гост-професор в Университета за музика "Франц Лист" в Будапеща. Избран е за редовен член на Унгарската академия за литература и изкуства.

Двата концерта са с начален час 19.00 ч. и ще се състоят в Дома на културата "Борис Христов".

Концертът на квартет "Лиси" (Раймунд Лиси - цигулка, Мария Грюн - виолончело, Роберт Бауерщатер - виола, Сребра Гелева - пиано) е с вход свободен.
Билети за заключителния концерт на 21 май се продават на касата на Концертна зала, в билетната каса на пл. "Ст. Стамболов" и мрежата на "Евентим".
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: