ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало Справочник
Обекти
Събития
Карта
Кино
Театри
ТВ
Античните съкровища на Брестовица
н.о.
Зареждане ...
Оцени го:
Дата:
Място:
Описание:
Уникален бронзов боен параден шлем на знатен тракиец на стойност близо 2 милиона евро ще бъде изложен в Археологическия музей в Пловдив. Това разказа в интервю директорът на музея доц. Костадин Кисьов. Находката е част от списъка с артефакти, открити от археолозите на Памук могила край пловдивското село Брестовица.

50 предмета - между които бижута, сребърни денарии с ликовете на Марк Антоний и Нерон, копия и мечове, съдове и сервизи, открити в шест гроба в могилата ще покаже експозицията "Античните съкровища на Брестовица", която се открива на 14 май в Археологическия музей в града и ще предшества предстоящата изложба на египетския жрец от Лувъра.

По думите на директора на музея, шлемът е изключително красив. Две години работа на археолозите е отнело възстановяването на находката, която сега ще бъде показана в цялостния си вид. Бронзовият шлем е открит в единият от гробовете, който представлява голяма каменна урна, която също ще бъде експонирана.

"Според датировката и факта, че такива шлемове са носени от командири на кавалерийски подразделения на римската армия, се предполага, че находката е на знатен тракийски воин във Филипопол, част от династията на Одриските царе", уточни още Кисьов.

"Шлемът е уникален. В света има 4-5 подобни екземпляра, открити само на територията на днешна Германия, а стойността им се оценява на близо 2 милиона евро. Шлемът, открит до село Брестовица, е с митологични сцени с релефни фигури, а формата му наподобява човешка глава. Основата му е от желязо, върху него с бронзови обкови. Върху набуздниците се виждат фигурите на Аполон и Хермес, а най-интересната сцена, която досега не е срещната в изображения на изкуството от този ранно римски период е митологичен сюжет от Троянската война, представляващ убийството на Астианакс - синът на Хектор", разказа директорът на музея.
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: