ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало Справочник
Обекти
Събития
Карта
Кино
Театри
ТВ
БЕСЕДКА ЗА ГРАДА / СОЦИАЛНИЯТ ЖИВОТ НА ПАНЕЛКИТЕ (ж.к. "ТРАКИЯ")
н.о.
Зареждане ...
Оцени го:
Дата:
Час:
19:00 ч.
Място:
Описание:
Фондация "Отворени изкуства"
представя:

БЕСЕДКА ЗА ГРАДА

презентация, среща-разговор, дискусия
модератор: Катрин Сариева
гости, участници в разговора по различните теми


СОЦИАЛНИЯТ ЖИВОТ НА ПАНЕЛКИТЕ (ж.к. "ТРАКИЯ")


На 18 юни (четвъртък) от 19 ч в artnewscafe, на ул. "Отец Паисий" 38, фондация "Отворени изкуства" организира трета за годината "Беседка за града" с тема "Социалният живот на панелките (ж.к. Тракия)". Презентацията ще води Меган Луенбърг, млад архитект от САЩ. След девет месечен престой в ж.к. "Тракия", Меган ще ни представи лични и професионални впечатления и емоции от квартала.

Изграждането на един от най-големите архитектурни и социални експерименти - ж.к. "Тракия" започва през 1973 година - време на "развития социализъм", на проекти за ново българско общество, скъсало с патриархалната традиция и живеещо в света на индустриализацията, колективния дух и светлото бъдеще.

Авангардната за времето си архитектура легализира социалните процеси на масово придвижване към града; живеенето в панелки става норма за новия социалистически гражданин, а архитектурните проекти изразяват тенденциите на новия урбанизъм.

Но зад амбициозната програма и партийни поръчки се крият и драмите на обикновеното живеене на нескъсалия с фамилната, демографска и битова традиция човек. До дошлите от близките села и несвикнали с градския начин на живот семейства са настанени стари пловдивски фамилии от центъра на града, чиито къщи са съборени. И тук амбициозната архитектурна програма за хомогенност и хармония се пропуква - всеки живее според собствените си представи за обитаване.

Положението става още по-неконтролируемо, когато през 90-те години на 20 век започва приватизацията на големите предприятия и мнозина се спасяват в собствения си малък бизнес. Рекламните табели, прекроените входови и жилищни пространства на ж.к. "Тракия", всички видове на индивидуално завземане на празни места показват, че големият утопичен проект - "Тракия" не се е реализирал.

Презентацията на Меган Луенбърг включва филм за изграждането на "Тракия" през 70-те години, разговор с архитектите, интервюта с жителите и богат снимков материал.
-

През 2015 г. фондация "Отворени Изкуства" продължава традицията на проекта си "Беседка за града" за създаване на интерес, познание и гражданска ангажираност към типични, но и не напълно познати или неглижирани пловдивски топоси, като наблюдава начините на тяхното обитаване. За всяка отделна дискусия организаторитe канят участници в разговора, които да представят позиция или експертно мнение. Целта е да се направи историческо и съвременно обговаряне на специфични пловдивски пространства, както и да се начертаят интересни маршрути, които да залегнат като материал за издаването на второ осъвременено издание на Алтернативна карта на Пловдив.

Темите на БЕСЕДКА ЗА ГРАДА, 2015 са:
Март - "Махалата - Хаджи Хасан махала"
Май - "Реката - начини на обитаване /Каршияка, Мараша, Столипиново/"
Юни - "Социалният живот на панелките /ж.к."Тракия"/"
Октомври - "Тепетата като форми на градски живот"

-

Проектът "Беседка за града" стартира през 2012 г. по инициатива на фондация "Отворени изкуства" в партньорство със Студио 8 ВЅ. Представлява серия от дискусии по предварително подбрани и подготвени теми, засягащи град Пловдив. На основа на разгледаните и дискутирани тогава теми: "СОЦ" - наследството на Пловдив", "Тютюневите складове на Пловдив", "Квартал Капана", "Баухаус под тепетата", през 2013 г. година фондация "Отворени Изкуства" и Студио 8 ВЅ съставят и издават Alternative Map of Plovdivкато добавят още и маршрутите "Религии" и "Улица Отец Паисий".
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: