ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало Справочник
Обекти
Събития
Карта
Кино
Театри
ТВ
Хофманови разкази
н.о.
Зареждане ...
Оцени го:
Дата:
Час:
19:00 ч.
Място:
Описание:
Австрийската режисьорка Урсула Хорнер от няколко седмици поставя "Хофманови разкази" в Пловдив. Енергичната дама е възпитаник на Университета по музика и сценични изкуства във Виена, била е асистент на Роман Полански, водила е детски предавания в ORF.

В ранните си години е участвала в над 30 постановки във Виенската опера, а по-късно започва да режисира мюзикъли и опери в Европа и САЩ. Нейният вълшебен спектакъл "Хофманови разкази" от Офенбах вече е поставян в зала 1 на НДК, а сега ще заживее отново с изпълнителите от Опера Пловдив на 13 и 27 април от 19 часа в Дома на културата. Урсула Хорнер споделя:

"Ако в други опери има моменти, в които ти доскучава, то в "Хофманови разкази" хармонията между музикален текст и сценично действие е перфектна. Отначало до край, музиката на Офенбах пленява и интригува".

За Урсула Хорнер работата й в Oпера Пловдив е изпълнена с вдъхновение и удовлетворение. Емоционална, артистична, тя се задъхва от вълнение като описва образите в "Хофманови разкази".

Започва първо с Хофман - "роля, която изисква от певеца да има в гласа си всички нюанси - от лирично, през драматично до героично звучене. Партията на Хофман е много трудна и безкрайно дълга - той е отначало до край на сцената."

За меломаните в Пловдив ще е наслада да чуят първия тенор на Софийската опера - Костадин Андреев, който има зад гърба си над 30 централни оперни партии.

Баритонът Михаил Пулиев ще поеме четирите роли на Злото. Той е негативният образ в постановката, който отрича всичко и е като сянка на Хофман - непрекъснато го спира във всичко, до което се докосва и му внушава, че греши. Любовните музи на поета Хофман се изпълняват от сопраните Станислава Иванова, Светлана Иванова, Евгения Ралчева и Марияна Панова.

Урсула Хорнер е в Пловдив с постановъчен екип от Македония - художник на декора е Мария Ветероска, худжник на костюмите е Мария Пупучевска, а на осветлението - Васил Лисичов. В репетиционните зали кипи творчески процес на няколко езика - български, немски, английски и македонски, но без услугите на преводач.

Пловдивската публика ще има възможност да се наслади на оперна визия, която наистиа е на световно ниво.

"Хофманови разкази" е незавършена опера, затова съществуват много различни версии. Няма как да кажем, това е оригиналната версия. Затова ние режисьорите имаме свободата да се намесим. И това е прекрасното, защото колкото и пъти да гледаш тази опера тя никога не е една и съща", споделя режисьорката.

Диригентът Диан Чобанов познава е работил с Урсула Хорнер и познава добре полета на въображението й. За себе си е решил да се лиши от драматичното звучене на оркестъра, към което предразполага музиката на романтизма.

Търси по-ефирното звучене и го обяснява със самата драматургия на приказките. В тях има заложено много хумор, динамика в действието и това изисква по-голяма лекота в интерпретацията.

Билети за "Хофманови разкази" от Офенбах се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината.
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: