ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало Справочник
Обекти
Събития
Карта
Кино
Театри
ТВ
Поглед нагоре
н.о.
Зареждане ...
Оцени го:
Дата:
Час:
18:30 ч.
Място:
Описание:
В навечерието на светлите Великденски празници в галерия Аспект своя самостоятелна изложба реди Владимир Запрянов. Въпреки че редовно участва в общите експозиции в галерията, това е едва третата му самостоятелна изява, може би защото той подхожда към изложбите си като към създаване на отделно произведение, като към нещо специално мислено, планувано и осъществено. Всяка изложба на Владо Запрянов представя цикъл картини, подготвени за конкретната галерия и изразяващи определена идея - такава е и настоящата.

Двадесет и четири творби са обединени под мотото "Поглед нагоре" - дванадесет акварела и дванадесет живописни работи, представени на 12. април - дали е случайност или не, дузината носи в себе си много символика. Издържани в характерната за Владимир Запрянов абстрактно-символно-предметна стилистика, цикълът картини са продукт на конкретни впечатления на автора. Родом от хасковския край, той активно се интересува от значимите открития, направени там през последните години, и именно едно от тях - скалните мегалити в района на Хасковски минерални бани - провокира създаването на картините за изложбата. Мегалитите са изключително интересен природен феномен, някои изследователи дори не изключват и човешка намеса при оформянето им. Те са величествени мегаструктури, често наподобяващи човешки фигури, създават усещане за безкрай, за връзка с космоса, а някои виждат в тях и астрологични знаци и символи. Впечатлен от въздействието им, Владо Запрянов създава цикъла "Сънят на мегалитите", който е основата на изложбата. "Мегалитите ме карат да мисля, че природата е измислила абстрактното изкуство - тя е учител, просто тепърва преоткриваме нейните уроци. Разположени на високо, в планините, те предизвикват човек да погледне нагоре, да се извиси към духовното, а не да гледа в краката си към делничното и злободневното. Така ми хрумна да нарека цикъла картини, а и изложбата, "Поглед нагоре." - обяснява авторът и продължава: "А защо акварел? Това е трудна техника, но реших да се върна към нея след години, първата ми изложба беше акварели... Дава ми свобода, предизвиква ме... А тези акварели не са чисто абстрактни и фриволни, по-скоро съм търсил пейзажа, конкретиката. И така реших да разработя една тема с две различни средства, с две техники."
А пожеланието на художника е, откривайки изложбата в навечерието на Великден, да провокира зрителя да излезе навън, да пътува и да открива. Природата се преражда в пролетта, прекрасен сезон човек да отиде да види този природен феномен, да търси и намира хармонията, която само природата дарява. А защо не и да отнесе от галерията у дома къс от вълшебството на мегалитите...
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: