ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало Справочник
Обекти
Събития
Карта
Кино
Театри
ТВ
Пловдив джаз фест 2023
н.о.
Зареждане ...
Оцени го:
Дата:
Час:
20:00 ч.
Място:
Описание:
Plovdiv Jazz Fest започва на 27 октомври с Награда за цялостен принос в джаз, която тази година ще бъде връчена на контрабасиста Веселин Веселинов-Еко. Вечерта ще продължи с неговото дуо с пианиста Милен Кукошаров – Das Weltschmerz DueTT. Дуетът е създаден в началото на 2016 г. с желанието на двамата артисти да опознаят нови музикални територии, импровизирайки върху теми извън стандартния джазов репертоар. Шостакович, Чайковски, Пиацола, Ерик Сати, Джон Уилямс и Карлос Гардел са част от композиторите, чиято музика дуетът интерпретира. През април 2017 г. излиза техният първи албум – „ImproviSatie”. В него са включени шестте Гносиена и трите Гимнопедии на Сати. Две години по-късно издават и втори албум – “Consequences”. В него, заедно с произведения на Рахманинов и Сати, са включени и шест техни авторски композиции. Концертът ще бъде със специалното участие на Мартин Ташев.
━ Вторият концерт в тази вечер ще бъде на друго дуо, което този път съчетава китара и контрабас. В Пловдив пристига един от най-значимите джаз китаристи на съвременната сцена – Джулиан Лаж, заедно с контрабасиста Хорхе Родер. Ню Йоркър нарича Лаж „китарист от най-висока класа в импровизационната музика“.
Американският китарист и композитор е роден в Калифорния, живее и работи в Ню Йорк. Прекарва десетилетие изследвайки многообразните корени на американската музикална история. Лаж е прочут със своята безупречна техника и импровизационна свобода, която просто няма граници. Той започва да свири на 5-годишна възраст, а когато е на 8 свири с Карлос Сантана. Не много по-късно след това Джулиан Лаж свири с музиканти от ранга на Пат Матини, Кени Вернер, Тутс Тилеманс и др. Той има три „Грами“ номинации за „Най-добър джаз албум“ и „Най-добър инструментален албум“. Като бендлидер има 15 албума, а от 2021 г. е музикант на Blue Note Records. Участва в проекти на музиканти като Гари Бъртън, Джон Зорн, Тейлър Ейгсти, Нелс Клайн, Крис Елдридж и др. Преподава в Музикалната консерватория на Нова Англия
✨ Хорхе Родер от Перу, е добре познат като един най-многостранните и експресивни контрабасисти в джаз днес. Съчетавайки симфоничното въображение с интимната лиричност на фолклорната музика, агресивната енергия на суровия рокер с плаващата ритмична чувствителност на афро-перуанските корени, Родер откроява голям спектър от влияния и майсторство.
~~~
Организатор на Plovdiv Jazz Fest е Blue M.
Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2023 г.
Plovdiv Jazz Fest се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.
Гостуването на Франческа Тандои се осъществява със съдействието на Италиански културен институт – София.
Plovdiv Jazz Fest се реализира с подкрепата на Schweppes, Хемингуей, 8 ½, Вила Флавия, New Natures Way и Natural Factors, Plovdiv Plaza Mall, NESCAFÉ Dolce Gusto, Deroni, КЦМ, Bee Bop Cafe
Фестивалът се осъществява с медийната подкрепа на Jazz FМ, Катра ФМ, БГ Радио, Радио 1, Въпреки, Импресио, дир.бг, Виж, Артакция, Лицата на града, Mediacafe, Капана, Под тепето, Пловдив тайм, Трафик нюз, Нула 32, My Sound.
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: